limba romana Rent-4U limba engleza Rent-4U
sigla principala din site-ul de rent a car Rent-4U Otopeni, str. 23 August, nr. 79C, ap. 7
telefon pentru Rent-4U +40741 271 233
programul Rent-4U 00:00 - 24:00 | Luni - Duminica

Automatizarea masinilor si sistemul Lidar

Home  >  Informatii Auto  >  Automatizarea masinilor si sistemul Lidar

Ideea de masina automatizata incepe sa impamanteneasca din ce in ce mai mult, iar... Fondurile pentru sistemul de self-driving cresc de la an la an. Pentru anul 2022, compania Volvo isi propune sa implementeze sistemul Lidar la toate modelele XC90 si nu este singura. Dar inainte de toate...

Ce este sistemul Lidar?

Lidar este acronimul pentru Light Detection and Raging. Instrumentul este alcatuit dintr-un laser, un scaner si un receiver conectat prin GPS. Foarte multi oameni isi pun speranta in acest proiect pentru a automatiza complet masinile viitorului. Lidar masoara distantele prin lumina emisa de laser si reflectia obtinuta de aceasta.

Este Lidar un sistem revolutionar?

Ei bine, nu. Sistemul Lidar se afla printre noi de peste 50 de ani. Este folosit in industria aeronauticii si pentru fabricarea echipamentelor militare. Spre exemplu: Este folosit de catre un avion pentru a masura distanta pana la pamant. Deasemeni, este folosit de echipamentele militare pentru a masura distanta din arma si tinta.

Deci, Lidar este un sistem ce exista printre noi de foarte mult timp, iar acum incepe sa intre in industria auto. Se presupune ca va putea ajuta masina pentru a o duce la nivelul 5 de automatizare... In care sa nu mai fie nevoie deloc de interventia umana.

Si totusi, care sunt cele 5 nivele de automatizare ale sistemului Lidar?

De fapt sunt sase nivele. Primul va fi nivelul 0, in care nu se discuta de nici o automatizare. Aici, omul va conduce in intregime autovehiculul. Urmatorul nivel este unu, in care se ofera driver assistance ( acest sistem exista deja pe piata ). Sistemul va oferi in acest caz asistenta pentru accelerare, pentru schimbarea directiei.

Urmatorul nivel este automatizarea partiala. In acest caz manevre precum accelerarea, schimbarea directiei de mers si parcarea sunt disponibile intr-un sistem automatizat. Pentru fiecare stadiu in parte se va mai adauga un alt nivel de automatizare. In stadiul 5 ( ultimul dintre ele ), automatizarea va fi completa. Aici, nu va fi nevoie de interventia soferului.

Vom face acum o mica paranteza. Acest articol este oferit de agentia dumneavoastra de inchirieri auto din Otopeni si Bucuresti. Si, acum vom reveni la subiect...

Cand va fi adaptat sistemul Lidar in industria auto?

lordstown prin modelul endurance

Cei de la Volvo planuiesc sa implementeze acest sistem pentru toate masinile. Vor incerca, cum am spus si mai sus, ca protototipul pentru care se implementeaza Lidar sa fie modelul XC90. Banuim cu aceasta ocazie ca mai sunt si alte companii ce vor folosi acest sistem.

Din ceea ce stim momentan, Volvo si Waymo ( de la Google ) sunt singurele in acest moment care testeaza de ceva timp proiectul Lidar.

Cu toate ca este un proiect de viitor, automatizarea masinilor necesita foarte mult timp si foarte multa investitie. Masina va trebui sa raspunda destul de rapid la conditiile de mediu, la ceilalti agenti din trafic. Raspunsurile vor trebui executate la milisecunda.

Totusi, in viitorul industriei auto sunt 3 sisteme ce pot fi implementate pentru automatizarea masinilor. Este sistemul Lidar ( de care am vorbit pana acum ), Radar si camerele optice. Fiecare dintre ele vor veni cu plusuri si minusuri.

Ce alte variante de automatizare mai sunt pentru industria auto?

Radar poate masura distanta si viteza de pana la 200 de metri. Cu toate ca este mult mai ieftin fata de Lidar, nu poate sa diferentieze detaliile obiectelor detectate. Nu va putea stii cu exactitate daca o persoana se va indrepta sau se va indeparta de langa vehicul.

Luam o mica pauza, pentru a va prezenta serviciul auto de inchiriat Bucuresti fara garantie. Sa revenim la subiect!

Camerele optice ( o alta modalitate pentru automatizarea masinilor ), ofera imagini destul de precise pentru ceea ce se intampla in trafic, dar... Nu functioneaza la parametri normali, atunci cand vizibilitatea nu mai e buna. Modalitatea de functionare a camerelor optice se aseamana foarte bine cu soferul nostru, ceea ce credem noi ca nu este tocmai bine. Cel mai important lucru al automatizarii masinilor este ca instrumentul ce automatizeaza masina sa fie superior fata de soferul original.

Ca si firma de rent, noi ne propunem sa includem in flota noastra de inchirieri auto aceste modele de masini. Suntem ferm convinsi ca va ajuta clientii si va oferi mai multa timp liber in timpul condusului.

Deci, dupa cum putem observa, sistemul Lidar pare fie singurul capabil sa inlocuiasca soferul in totalitate si sa aduca un plus.

Compania noastra de rent a car, a introdus pe piata din Romania un instrument cu totul revolutionar. Va invitam sa vedeti ce inseamna mai exact, platforma de Rent-4U System si ajuta persoanele fizice.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va recomandam sa vedeti cum arata primul pickup truck cu adevarat electric!


Posted in Informatii Auto | Updated on septembrie 16, 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *