limba romana Rent-4U limba engleza Rent-4U
sigla principala din site-ul de rent a car Rent-4U Otopeni, str. 23 August, nr. 79C, ap. 7
telefon pentru Rent-4U +40741 271 233
programul Rent-4U 00:00 - 24:00 | Luni - Duminica

Cum se manifesta mafia din piata de rent a car?

Home  >  Politia Rent a Car  >  Cum se manifesta mafia din piata de rent a car?

Am decis sa scriem acest articol si sa introducem pe piata de inchirieri auto, Politia de Rent...

De ce este nevoie de Politia de Rent a car pe piata de inchirieri masini din Romania?

Pentru ca intr-adevar s-a ajuns la extrem de multe evenimente neplacute... Unde clientii sunt nevoiti in mod final sa le suporte... Si, chiar daca nu va vine sa credeti, autoritatile nu fac nimic pentru a rezolva situatiile neplacute din aceasta piata.

Dar, haideti sa nu mai pierdem timpul... Si sa expunem situatiile ce transpun, modul in care se manifesta mafia din rent a car-ul romanesc.

Cum a aparut si ce inseamna mai exact mafia de rent a car in Romania?

Piata de inchirieri a fost un domeniu destul de profitabil, inca de la inceputul ei in zona romaneasca. Din pacate, nisa de inchirieri auto a inceput cu adevarat sa se duca catre o zona neinteleasa, inca de la inceputul anului 2009... O data ce criza a inceput sa afecteze nivelul economic din Romania.

mafia din rent a car-ul romanesc

In acea perioada au inceput sa apara firme destul de indoielnice. Aflati mai departe, cum se manifesta partea indoielnica a firmelor...

Erau companii care intrau pe piata cu preturi extrem de mici, care... Pareau sa fie in ochii clientilor, intreprinderi ce se aflau la inceput existentei economice, ce isi doreau sa obtina un portofoliu de clienti. Totul cu o fantezie extrem de atractiva! Din pacate povestea era cu totul alta.

Practic, erau doua povesti pentru a pacali clientii. Una dintre ele era partea in care se aducea un alt autovehicul, fata de ce se promisese initial. Iar, a doua era cea in care se obtineau mai multi bani, la sfarsitul inchirierii, pe baza semnarii contractului de rent.

Pare simplu, dar in ambele scheme frauduloase stateau sisteme bine puse la punct.

Ambele situatii nu faceau decat sa strice imaginea clientului despre piata de rent a car. Vom explica in randurile urmatoare cum se intamplau cu adevarat aceste doua fenomene.

Cum se intamplau si cum s-au savarsit marsaviile pe piata de rent a car?

Clientii comandau o masina pentru inchiriere si primeau in schimb, cu totul altceva

Prima situatie era cea in care li se promiteau clientilor o masina si primeau total alt autovehicul.

Dar, lucrul acesta nu este o obisnuinta pe piata de inchirieri masini din capitala Romaniei? Pentru ca atunci cand se comanda o masina pentru inchiriere, se alege mai exact clasa auto?

Aveti dreptate, dar din pacate nu se practica sub aceasta forma. Se poate oferi de catre compania de inchirieri auto un model de autovehicul ce face parte din aceeasi categorie, din acelasi an, cu aceleasi optiuni. Acesta este maximul de abatere, care se poate face de catre o firma de rent.

Ceea ce se intampla in trecut ( si inca mai apar astfel de excrocherii ), se manifesta in felul urmator: Iti comandai pentru inchiriere un BMW si puteai sa primesti un Logan. Sa spunem ca nu aceasta ar fi fost problema. Pentru ca, chiar daca nu ai primit ceea ce ai comandat, ai fi platit mult mai putin. Din pacate multe firme de rent nu aplicau metoda sub aceasta forma. Ei taxau clientii pentru pretul masinii initiale. Astfel, daca Loganul se inchiria cu 20 de euro pe zi, iar Mercedes-ul la 50 de euro pe zi... Firma de rent ii oferea clientului Logan-ul si ii incasa acestuia, pretul de inchiriere al BMW-ului.

La inceputul anului 2010, era un adevarat calvar pentru ca un client sa isi gaseasca o firma de inchirieri masini, care sa inspire cu adevarat incredere. Ganditi-va ca nu erau soft-uri, care sa ofere recenzii firmelor de rent, nu existau testimoniale, iar... Pe internet, toate companiile pareau extrem de serioase, cum este si normal: Nici o firma insalubra nu ar fi scris cu adevarat, care sunt modalitatile prin care isi pacalesc clientii. Deci... Mai departe, puteti dumneavoastra sa realizati pana la ce nivel de nesimtire puteau sa ajunga aceste "metode economice". Iar, daca nu va vine sa credeti, existau si alte metode mult mai oribile, fata de cea prezentata de noi mai sus. Cititi mai departe...

Pe baza contractului de inchirieri auto, clientii ajungeau sa plateasca pana la de 3 ori mai mult

Inca una din metodele nefaste pe care companiile de rent o puneau la dispozitie, avea la baza specularea contractului de rent. Clientii nu aveau timp de a citi sau de a revizui contractul de inchirieri auto, ajungand astfel... Sa plateasca pana la de trei ori mai mult decat era cazul.

Cum se practica aceasta metoda?

In contractul de rent se stipula suma de inchiriere pe zi, garantia auto ce va fi blocata pe cardul de credit, tipul de masina inchiriata, datele personale ale clientului, etc. Ceea ce nu citeau clientii mai departe erau conditiile in care erau aceste masini inchiriate.

Astfel, in contract, inchirierea auto era trecuta cu numar limitat de kilometri. Orice depasire a acestui numar de kilometri, ducea mai departe la retinerea unui procent din garantie. Procentul putea sa fie de 20%, 50% sau chiar de 100%. Ceea ce trebuie sa va spunem este ca garantia minima pentru inchirierea unei masini este de cel putin 270 de euro pe zi. Pe o perioada de 5 zile un Logan se inchiriaza cu 120 de euro... Mai departe, puteti trage dumneavoastra concluziile cu cat ajungeati sa platiti in plus.

O alta metoda de furt pentru companiile de rent a car, pe baza contractului de inchiriere auto

O alta modalitate prin care acest "model de firme" isi puneau in aplicare metodele de furt... Era retinerea totala a garantiei, pe motiv ca masina a avut deteriorari in timpul in care a fost condusa de client.

* Ca o mica paranteza... Daca aveti intrebari despre cum se inchiriaza o masina, noi v-am pregatit o rubrica de intrebari si raspunsuri pentru domeniul de inchirieri auto.

Si totusi... Existau aceste deteriorari?

Raspunsul clar este NU. De regula, la inceputul inchirierii ar trebui sa se realizeze o analiza a masinii. Aceasta analiza are la baza poze, unde sunt incercuite zgarieturile, indoiturile, etc. La sfarsitul inchirierii se va mai face inca o anliza, pentru a observa daca au existat alte deteriorari in perioada in care masina a fost condusa de client.

In functie de nivelul deteriorarilor si de numarul lor se va retine din garantie, costul reparatiei + venitul pe care masina ar trebui sa il aduca pe perioada de stat in service. Vom da un exemplu pentru a intelege mai bine aceasta situatie.

Sa spunem ca dumneavoastra ati inchiriat un Logan, unde vi s-a blocat ( Atentie: Blocat nu inseamna retinut! ) o garantie de 300 de euro. La returnare, se va face analiza masinii, unde se constata ca sunt doua zgarieturi noi. Pe baza acestor zgarieturi se va retine din garantie costul reparatiei, in primul rand... Unde sa spunem ca va fi de 110 de euro. Pe langa acest cost, drumul petrecut in service va fi de o zi lucratoare. Astfel, se va mai retine din pretul total al garantiei inca 25 de euro, inchirierea pe zi. In concluzie, va ajunge la un cost de 135 de euro, suma ce va fi retinuta din garantia auto. Acesta este mersul normal al lucrurilor si asa trebuie sa se desfasoare intregul proces.

Dar, sa revenin totusi la subiect, pentru a vedea cum se petreceau aceste marsavii.

Asa zisele firme de rent, nu faceau o analiza la inceputul inchirierii, iar... Astfel, clientii nu stiau ce nereguli au fost la startul perioadei de rent cu masina respectiva. Cu toate acestea, la sfarsit, se facea analiza tehnica a masinii... Si se treceau pe spatele clientului toate problemele pe care le-a avut masina de la inceputul ei pana in prezent. Drept urmare, clientul avea sa plateasca intreaga garantie auto.

Aceste metode nu au facut decat sa traga in jos piata de rent a car si sa sperie clientul in cele din urma.

De ce nu a existat si de ce nu exista o institutie care sa reglementeze sistemul de inchirieri auto din Romania?

Raspunsul poate sa fie destul de simplu. Pentru ca exista aceeasi atitudine din partea institutiilor... Si o nepasare absoluta, in absolut toate domeniile de activitate. In momentul de fata singura institutie care se ocupa de aceasta situatie este Protectia Consumatorului. Ea va lua inregistrarile, va analiza cazul, iar dupa... Nu va solutiona absolut nimic. Nu poate da amenda decat dupa, existenta unui proces si astfel se va crea o intreaga jungla unde fiecare companie de rent... Va actiona cum va credea de cuviinta in cazul clientilor lor.

In alte tari ( din Vest ) sunt asociatii care reglementeaza destul de bine aceste reguli. Din pacate la noi este un haos, iar pentru ca un client sa isi gaseasca o firma in care sa aibe incredere, va trebui sa faca un search extrem de amanuntit.

Cazuri incredibile pe piata de inchirieri auto la care ONRC-ul a stat cu mana in san

In situatiile de mai jos, nu vom expune nume de firme, pentru a nu fi acuzati de concurenta neloiala, iar... In aceasta situatie tot sistemul nostru, Politia de Rent a car, in care atentionam clientii, se va duce de rapa.

Vedeti care sunt cele mai ieftine masini electrice de 5 locuri!

Dar, sa trecem la subiect...

Vom expune mai departe doua cazuri, pentru a vedea cat de departe se poate ajunge pe aceasta piata. In anul 2011, a fost inchiriata de catre un cetatean roman un Alfa Romeo. Masina a fost inchiriata pe o perioada de 12 zile, cu o garantie de 360 de euro. La inceputul inchirierii nu s-a realizat nici o analiza asupra masinii.

Asteptati putin... Pentru ca partea proasta o sa inceapa acum. La sfarsitul inchirierii s-a constatat ca... Autovehiculul avea busita bara din fata.

Ceea ce intelegem pana si noi ca si firma care a inchiriat masina, este ca: Chiar daca nu a fost facuta o analiza a masinii. Aceasta a venit clar cu o deteriorare destul de grava. Ceea ce noi consideram este ca ar fi trebuit sa fie retinuta intreaga garantie auto... Si credem, ca pana si cititorii nostri sunt de acord cu noi in aceasta situatie. Din pacate, nu s-a intamplat astfel.

In situatia in care totul ar fi fost corect, costul garantiei ar fi acoperit pretul barei, al service-ului si a pretului de activitate pe masina ( in perioada in care aceasta fi stat in service ). Va confirmam ca nu a fost retinut doar acesta. Firma care a inchiriat autovehiculul a retinut 60% din valoarea totala a masinii, direct din cardul de credit. Suma ridicandu-se la 5400 de euro.

Compania a fost data in judecata de catre client. A intervenit Protectia Consumatorului ( in zadar ). Si... Nu s-a intamplat absolut nimic. Firma a ramas cu intreaga suma de bani, iar clientul a iesit cu o pierdere de 5400 de euro.

Un alt caz, ce a fost chiar anul trecut ( in anul 2019 )... Probabil mult mai dizgratios decat primul... A fost cu o masina inchiriata din Bucuresti, de catre un cetatean francez. Autovehiculul era un BMW, ce a fost inchiriat cu o garantie de 900 de euro.

Masinii respective i s-a facut analiza atat inainte, cat si dupa inchiriere. Toate erau la fel ca si inainte... Deci, mai departe trebuia deblocata garantia, iar clientul putea sa isi vada mai departe de activitatile personale. Din pacate, nu s-a intamplat deloc sub aceasta forma. Cel care a inchiriat autovehiculul s-a trezit in momentul in care a ajuns in Franta cu un minus de 7500 de euro.

Din spusele lui stim ca a incercat sa ia legatura cu firma, care i-a inchiriat masina. In prima luna, nu i-a raspuns nimeni la telefon, iar in a doua luna i s-a spus ca firma este in faliment... Iar, cine a avut firma inainte nu va putea sa ii restituie banii, pentru ca nu cunoaste situatia.

Firma este in prezent activa!!!

Deci, dupa cum puteti observa, sunt foarte multe situatii neplacute pe piata de inchirieri auto. Pana si noi ca si firma de rent, cu toate ca suntem pe piata aceasta piata de foarte mult timp... Nu am apucat sa cunoastem toate situatiile execrabile din aceasta piata.

De ce a trebuit sa facem categoria Politia de Rent a Car?

Va asiguram de faptul ca acest blog va fi cel mai sincer element online din zona de inchirieri auto. Vom incerca ca prin blogul Politia de Rent a Car sa explicam si sa afisam numai evenimentele care sunt studiate.

Vom expune situatiile, unde clientii nu au fost protejati, si ba chiar mai mult... Au fost talhariti la drumul mare.

Din pacate nu vom avea cum sa expunem datele firmelor, care practica aceste jermaneli... Pentru ca putem chiar noi sa fim acuzati de concurenta neloiala, precum si de altele. Asa ca, cel mai bine vom expune situatii si vom oferi indicatii clientilor, pentru a va feri de: Situatii neplacute, de firme cu servicii indoielnice si pentru a avea parte numai de servicii pe masura.

Deocamdata, atat cu acest articol. Va multumim foarte mult ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul articolului. Pe viitor, vom expune numai informatii care intr-adevar merita citite. Si, tineti minte: Este unul din putinele blog-uri de inchirieri masini, care intr-adevar merita citit!

Va multumim si va apreciem timpul petrecut cu noi, iar... Pentru a prinde mai multa incredere va invitam sa aflati cine este Rent-4U si cu ce sa ocupa mai exact


Posted in Politia Rent a Car | Updated on septembrie 16,2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *